Van 8 tot en met 24 mei loopt in Geel de derde editie van GheelaMania, een visueel en muzikaal spektakel in het kader van de vijfjaarlijkse Dimpnadagen. Opmerkelijk, de vijftien voorstellingen worden gedragen door maar liefst 500 vrijwillige acteurs, figuranten en dansers. De regie is opnieuw in handen van succesregisseur Luc Stevens.

Om de duivel bij de horens te nemen: wie over toneel spreekt, doet GheelaMania onrecht aan. Wie erbij was in 2005 en 2010 zal dat kunnen beamen. Elke voorstelling mocht rekenen op een staande ovatie. Zowel voor de acteurs, medewerkers als toeschouwers waren het onvergetelijke kippenvelmomenten. Met datzelfde doel voor ogen sleutelde het regieteam aan een scenario dat anders is dan de vorige edities en toch de Geelse waarden en geschiedenis (met de gezinsverpleging) in de verf zet. Het resultaat is een spektakel van zo'n twee uur met 500 acteurs die ruim 3000 rollen vertolken.

Duister en naar-de-keel-grijpend
Terwijl de editie in 2010 een overwegend vrolijk en opgewekt stuk was, neemt GheelaMania III een kijk in de belevingswereld van psychiatrische patiënten Anna (19de eeuw) en Fanny (naoorlogs). Beide meisjes worden ondergedompeld in de problemen van hun tijd: de opstand tegen de Franse bezetter enerzijds, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog anderzijds. Beide verhaallijnen zijn verschillend, maar tegelijkertijd met elkaar verweven. Deze derde editie brengt je een duister en naar-de-keel-grijpend spektakel waarin beide personages elkaar in een wervelend slot zullen ontmoeten. Verwacht je aan een pakkend verhaal over vriendschappen voor het leven en afscheid nemen van dierbaren. Maar ook aan beklijvende muziek, live zang, een mooie danschoreografie en een ingenieus decor.

Opmerkelijke inzet van vrijwilligers
GheelaMania is dan wel aan zijn derde editie toe, de onvoorwaardelijke inzet van 500 vrijwillige dansers, acteurs en figuranten gedurende vijftien voorstellingen blijft opmerkelijk. Want dan spreken we nog niet van de maandenlange repetities, soms wel tot drie keer per week. Het succes van 2005 en 2010 en het familie-gevoel achter de schermen dat toen blijven hangen is, spelen ongetwijfeld mee. Maar toch. Geel heeft iets met vrijwilligers. Dat blijkt ook uit andere stadsevenementen, zoals de Eurofeesten en de kerstmarkt. De jongste deelnemer is 4 jaar, de oudste liefst 76. Het merendeel van de vrijwilligers komt uit Geel, maar steeds meer treden uit de omliggende gemeenten mensen naar voor. Voor deze editie zo'n 120 individuen. Een teken aan de wand dat de Barmhartige Stede haar naam alle eer aandoet.

Ticketverkoop loopt als een trein
GheelaMania start op 8 mei en duurt tot en met 24 mei. De voorstellingen gaan door in een verduisterde spektakeltent naast het stadhuis. Die biedt plaats aan zo'n 1000 toeschouwers. Er zijn namiddag- en avondvoorstellingen, respectievelijk om 14.30u en 19.30u. Tickets zijn te koop via www.dimpnadagen.be of aan de balie van Toerisme Geel, Markt 1, 014 56 63 83, toerisme@geel.be. Ondertussen gingen reeds 6400 tickets over de toonbank.